Kilpailuta yrityksen rahoitus netissä
Kilpailuta yrityksen rahoitus helposti verkossa. Hakulomakkeen täyttämällä saat sähköpostiisi tarjoukset yhteistyökumppaneiltamme. Lainahakemuksen lähettäminen on täysin ilmaista, etkä sitoudu mihinkään.
Hae rahoitusta yritykselle
Täydennä vain vaaditut tiedot alla olevaan hakulomakkeeseen, niin kilpailutamme lainan puolestasi. Lähetettyäsi hakemuksen saat yhteistyökumppaneiltamme lainatarjoukset sähköpostiisi. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa kysyä lisätietoja hakemukseen liittyen, osalle taas riittää pelkästään hakemuksen tiedot. Hyväksy saamistasi tarjouksista edullisin ja hylkää muut. Solmittuasi sopimuksen voit saada lainan yrityksesi tilille jo tunneissa, mutta yleensä viimeistään kahden pankkipäivän kuluessa. Lainahakemuksen jättäminen ei velvoita ottamaan lainaa vastaan, eikä sido sinua muutenkaan mihinkään.
Mihin tilanteisiin yritysrahoitus soveltuu?
Yrityslainat on luotu auttamaan yrityksiä niiden moninaisissa rahoitustarpeissa. Rahoituksen hakeminen on järkevää tilanteissa, joissa lainan mahdollistamien hankkeiden tuottavuus ylittää lainasta koituvat kulut. Yleisimpiä rahoituksen käyttökohteita ovat:
- Investoinnit esimerkiksi laitteisiin tai toimitiloihin
- Käyttöpääoma yrityksen juokseviin kuluihin
- Yrityksen kasvattaminen
- Yrityskaupan rahoittaminen
- Tilapäisen kassavajeen paikkaaminen
- Työntekijöiden palkkaaminen
- Yllättävät menoerät
Mistä rahoitusta yritykselle?
Yrityksen rahoitus koostuu useimmiten yrittäjän omasta sijoituksesta, lainoista ja yrittäjän tuista. Mitä suurempi osuus yrityksen rahoituksesta tulee yrittäjältä itseltään, sitä uskottavamman kuvan se antaa lainantarjoajille. Yrittäjän oma merkittävä rahallinen sijoitus osoittaa sitoutumista yritykseen. Lisärahoitusta voit saada seuraavista lähteistä:
Rahoitusyhtiöt
Yritysrahoitusta on nykyään kätevintä hakea verkossa toimivilta rahoitusyhtiöiltä. Kilpailutuspalvelun kautta voit lähettää ainoastaan yhden hakemuksen, eikä sinun tarvitse olla erikseen yhteydessä jokaiseen lainantarjoajaan. Hakuprosessin nopeus on omaa luokkaansa muihin rahoitusvaihtoehtoihin verrattuna, lainapäätös voidaan tehdä jopa tunneissa ja voit saada rahat heti pankkitilillesi. Nopeuden lisäksi rahoitusyhtiöiden tarjoamien lainojen etuna on niiden vakuudettomuus. Useimmissa tapauksissa rahoituslaitoksille riittää lainasummasta riippuen yhden tai usemman henkilön omavelkainen takaus, eivätkä ne yleensä edellytä lainanhakijalta tilinpäätöstietoja. Rahoituslaitokset ovatkin potentiaalinen rahoitusvaihtoehto varsinkin uudemmille yrityksille, jotka eivät välttämättä pysty saamaan pankkilainaa johtuen pankkien tiukemmista lainaehdoista. Lainapäätöstä puntaroidessaan rahoitusyhtiöt saattavat ottaa huomioon muun muassa yrityksen liiketoimintasuunnitelman, rahoituslaskelmat, yrittäjän kokemuksen ja yrityksen toimialan kilpailutilanteen. Rahoitusyhtiöiden lainat ovat koroiltaan keskimäärin kalliimpia kuin pankkien myöntämät lainat, mutta jokaisen lainan maksuehdot määritellään tapauskohtaisesti. Takaisinmaksukykynsä uskottavasti osoittamalla voi lainan hintaa saada hilattua alaspäin. Rahoitusyhtiöiden tarjoamat vakuudettomat lainat soveltuvat yleensä parhaiten lyhyemmän aikavälin akuuttiin rahantarpeeseen.
Pankit
Tutuin keino hoitaa yrityksen rahoitus on kääntyä pankin puoleen. Pankkien kriteerit yritysrahoituksen myöntämiselle ovat kuitenkin tiukentuneet vuosien saatossa, eikä lainan saaminen ole itsestäänselvyys. Pankit vaativat aina vakuuksia lainalle. Vakuus voi olla reaalivakuus ja/tai henkilövakuus eli henkilötakaus. Vaikka lainaa hakeva yritys täyttäisi kaikki muut hakukriteerit, voi lainan saaminen olla vakuuksien puuttuessa mahdotonta. Pankit vaativat lainapäätöksen tueksi erilaisia liitteitä, joten lainaa saadakseen yrityksen on toimitettava pankille vähintään edellisen tilikauden tilinpäätös. Usein yrityksellä on oltava näyttöä tuottavasta liiketoiminnasta. Näistä syistä johtuen vasta perustetun yrityksen voi olla haastavaa saada lainaa pankista. Pidempään voitollista liiketoimintaa harjoittaneelle yritykselle rahoituksen hakeminen pankista saattaa olla järkevin vaihtoehto, mikäli rahantarve ei ole akuutti. Myöntävän lainapäätöksen saaminen pankilta on työläämpi ja hitaampi operaatio kuin rahoitusyhtiöiden kohdalla. Suurin positiivinen puoli pankin myöntämässä rahoituksessa on sen matala hinta. Tiukat lainakriteerit pienentävät pankkien taloudellista riskiä ja tästä johtuen pankkilainojen korot ovat kaikista rahoitusmuodoista alhaisimmat.
Finnvera
Valtion erityisrahoittaja Finnvera myöntää rahoitusapua aloittaville, kasvaville ja kansainvälistymistä suunnitteleville yrityksille. Finnvera ei ole yleensä yrityksen ainut rahoittaja, vaan se myöntää lainoja yhteistyössä pankkien kanssa. Finnveran rahoitusosuus lainan kokonaismäärästä voi olla yli 50 000 euron lainoissa enintään 80%, sitä pienemmät lainat Finnvera voi myöntää kokonaan. Finnvera toimii myös pankkilainojen takaajana yrityksille, joiden vakuudet eivät vastaa pankin vaatimuksia. Rahoituspäätökseen vaikuttavat pitkälti samat seikat kuin rahoitusyhtiöilläkin: liiketoimintasuunnitelma, yrittäjän koulutus ja kokemus alalta, sekä alan kilpailutilanne. Alle 50 000 euron lainahakemusten käsittely kestää yleensä noin 2-4 viikkoa, suurempien lainojen kohdalla hakuprosessi voi venyä pidemmäksi.
Joukkorahoitus
Yrityksen rahoitus voidaan ratkaista hakemalla joukkorahoitusta siihen erikoistuneessa palvelussa. Yksityissijoittajat tai muut yritykset voivat yhteisvoimin kerätä kasaan lainaa hakevan yrityksen tarvitseman rahamäärän verkossa toimivan joukkorahoitusalustan avulla. Joukkorahoituksen etuja ovat sen mahdollistamat suuret lainasummat ja lainojen vakuudettomuus, miinuspuolina taas keskimääräistä korkeammat korot ja toisinaan pitkiksi venyvät odotusajat.
Business Finland
Business Finland on Finpron ja Tekesin fuusiossa vuonna 2018 syntynyt rahoituspalvelu, jonka pyrkimyksenä on edistää suomalaisten startup-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Business Finlandilta voivat hakea rahoitusta alle viisi vuotta liiketoimintaa harjoittaneet yritykset. Palvelu on suunnattu erityisesti pk-yrityksille, jotka tähtäävät toiminnan laajentamiseen ulkomaille.
Pääomasijoittajat
Pääomasijoituksen yritykseen voi tehdä sijoitusyhtiö tai yksityinen henkilö, eli niin sanottu bisnesenkeli. Pääomasijoituksia tehdään yleensä suuren kasvupotentiaalin yrityksiin, jotka eivät ole vielä tunnettuja. Rahoituksen ohella bisnesenkelit tarjoavat yritykselle lisäarvoa mentorin roolissa. Bisnesenkelin kontaktiverkosto ja toimialan vankka osaaminen voivat olla yritykselle kullanarvoinen etu. Sijoituksen kannattavuus riippuu täysin yrityksen tulevasta menestyksestä, joten pääomasijoittajat ovat sitoutuneita auttamaan yritystä kaikin keinoin.
ELY-keskukset
Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskukset eli ELY:t tarjoavat yrityksen kehittämisavustusta suomalaisille pk-yrityksille, jotka tarvitsevat rahoitusapua kehittämishankkeisiin ja investointeihin. Kehittämisavustuksella pyritään edistämään yritysten kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Kehittämistoimenpiteiden kustannuksista ELY:t voivat rahoittaa enintään 50% ja investoinneista 10-35%. Avustuksen määrä riippuu yrityksen koosta ja sijainnista.
Starttiraha
Starttiraha ei ole varsinainen rahoitusmuoto, vaan TE-toimiston myöntämä tuki. Starttirahan tarkoituksena on turvata aloittavan yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan ensimetreillä. Vuonna 2020 starttirahaa maksetaan 33,66 euroa kuukauden jokaiselta pankkipäivältä, eli yhteensä noin 700e/kk. Starttiraha on veronalaista tuloa. Tukea saadakseen yrittäjän on osoitettava omaavansa valmiudet liikeidean toteuttamiseen. Huolellisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma ja rahoituslaskelmat luovat uskottavan kuvan yrittäjän kyvyistä. Yrityksen liikeideassa on myös oltava selkeää potentiaalia. TE-toimisto ei myönnä starttirahaa liiketoimintaan, jonka se katsoo kannattamattomaksi.
Ennen rahoituksen hakemista huomioitavaa
- Yrityksen tulee olla rekisteröitynä kaupparekisteriin, ennen kuin rahoitusta voidaan hakea. Rahoitusta voidaan myöntää kaikille yhtiömuodoille, mutta yritysmuoto voi vaikuttaa lainasumman suuruuteen. Esimerkiksi osakeyhtiöt voivat joissakin tapauksissa saada toiminimiä enemmän lainaa.
- Yrityksen tai yrittäjän luottotiedoissa ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä, eikä hakijalla saa olla verovelkaa. Mikäli nämä ehdot eivät täyty, ei rahoitusta yleensä voida myöntää, ellei yksi tai useampi luottokelpoinen henkilö suostu lainan takaajaksi.
- Rahoituslaskelmat kannattaa aina tehdä ennen lainahakemuksen lähettämistä. Realistisesti laaditut laskelmat selkeyttävät tulevien hankkeiden ja investointien suunnittelua, sekä auttavat potentiaalista rahoittajaa hahmottamaan tilannetta. Lainan takaisinmaksusta selvitäkseen yrityksen on laskelmia tehdessään syytä varautua myös epäedullisiin skenaarioihin.